image

English Homepage

MKA FMS
Het verzamelen van fluorescerende mineralen vraagt om een goede uitrusting van fluorescentielampen. Om de verzamelaars daarin te helpen, werd binnen de MKA een werkgroep fluorescentie opgericht. De bedoeling is om een leidraad te geven van wat er zoal op de markt is. Dit betreft niet alleen de uitrusting maar tevens het verzamelen en tentoonstellen van fluorescerende mineralen. Op regelmatige basis wordt er bij een van de leden thuis vergaderd. Tijdens deze vergaderingen wordt de nieuwste informatie besproken en worden er afspraken gemaakt om mineralen en materieel aan te kopen.
Deze werkgroep werd in november 1989 door Richard Loyens opgericht. In 1998 nam Axel Emmermann de leiding over.

Om het verzamelen van fluorescerende mineralen te promoten wordt er regelmatig tentoongesteld tijdens mineralenbeurzen en exposities. De fluorescentiekamer doet menig bezoeker verbaasd staan over de kleurenpracht van deze aparte wereld.

Hebt U belangstelling, neem dan contact op met de Werkgroep Fluorescentie van de Mineralogische Kring Antwerpen.Scheeliet, Taewha, South Korea
FMS - de fluorescent mineral society
Deze vereniging werd opgericht in de USA op 17 januari 1971. Al van in het begin had deze vereniging een wereldwijd lidmaatschap. In het eerste jaar waren er 45 leden, uit 14 staten van de USA maar eveneens leden uit Australië, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika. De FMS groepeert wereldwijd fluorescentie verzamelaars. Met hun tijdschrift UV Waves en de FMS Journal, worden alle onderwerpen betreffende de fluorescentie van mineralen en de daarbij horende uitrusting besproken.
Mede door de kennis van de gespecialiseerde leden kan er dieper ingegaan worden op het fenomeen van fluorescentie. Dit alles komt ten goede van de verzamelaar.
In 1982 had de FMS 180 leden waaronder 11 leden uit Europa, van 7 verschillende landen. In 1990 had de FMS in Europa 13 leden waaronder 3 uit België, in dat jaar besliste de FMS om van Europa een divisie te maken met haar eigen Regional Vice President.
Als eerste Regional Vice President werd Richard Loyens benoemd die in 1995 het roer doorgaf aan Gerard Barmarin, die dan op zijn beurt in 2006 de leiding doorgaf aan Axel Emmermann.
calciet + willemiet, Franklin, New Jersey